Gravsted

At vælge et gravsted er en vigtig del af at ære en afdødes minde. Hos Ødegaard og Søgaard Begravelser forstår vi de forskellige følelser og behov, der følger med dette valg. Uanset om I foretrækker jordfæstelse, kremering, askespredning, eller en plads i et kolumbarium, står vi klar til at fortælle jer om de forskellige muligheder.

Her på siden kan du læse mere om de forskellige typer af gravsteder, der findes.

Gravsted ved begravelse

Begravelsesloven og lokale kirkegårdsregler

Et gravsted er ikke bare et gravsted. Der er forskellige regler, som du kan læse mere om her.

I henhold til Begravelsesloven i Danmark, skal alle begravelser og kremeringer finde sted på enten en af folkekirkens kirkegårde eller en anden godkendt gravplads. For at forstå lovgivningen og procedurerne kan I læse mere på Retsinformations hjemmeside.

I Herning-området kan Herning Nordre og Vestre Kirkegårdes fælleskontor på Vestergade 63 for praktisk information og vejledning. Deres hjemmeside tilbyder også nyttige oplysninger.

Lokale kirkegårde som i Tjørring, Snejbjerg eller Rind har deres egne regler og retningslinjer, som kan findes på de respektive kirkegårdes hjemmesider eller ved direkte henvendelse.

Gravsted ved bisættelse

Vælg det gravsted, der passer til jeres ønsker

Der er flere forskellige muligheder, når der skal vælges gravsted, og vi vil gerne være behjælpelige med at finde den løsning, der passer til den affødes og familiens ønsker. Herunder kan du læse mere om jordfæstelse og begravelse, kremering med efterfølgende bisættelse, askespredning og kolumbarium.

Gravsten på gravsted

Jordfæstelse – begravelse

I forbindelse med en jordfæstelse skal du beslutte, hvor du ønsker afdøde skal placeres på kirkegården eller på et af kirkeministeriets godkendte gravpladser.

Kirkegårdens personale er behjælpelige med at finde et passende gravsted. Måske har du allerede et familiegravsted med tilhørende gravsten. Hvis det er tilfældet, skal der tages kontakt til en stenhugger, for at orientere om, hvilke inskriptioner der skal tilføjes på gravstenen. Ødegaard og Søgaard Begravelser vil gerne hjælpe med kontakten til en af de lokale stenhuggere.

Er der ikke et eksisterende gravsted, skal du tage stilling til, hvilken gravstedsform du ønsker til afdøde. Kirkegårdene har mange muligheder. Der er traditionelle gravsteder, gravsteder i skoven, plænen, oprejste sten, sten der ligger ned, fællesplænen eller lignende.

Ved en jordfæstelse er der 30 års fredningstid. Ønsker gravstedsejeren at kirkegårdene skal vedligeholde gravstedet, findes der på de respektive kirkegårdskontorer takster for, hvordan det økonomiske niveau ligger.

Gravsten på gravsted

Kremering – bisættelse

Er afdøde blevet kremeret, kommer asken til bisættelsesstedet i en urne. Som pårørende kan du selv vælge at hente urnen ved Holstebro Krematorium, eller Ødegaard og Søgaard Begravelser kan hente urnen for dig og bringe den til Herning Kirkegårdskontor eller en af omegnsbyernes kirkegårdskontorer.

Gravstedspladsen til en urne har en fredningstid på ca. 10 år. Perioden afgøres af de enkelte kirkegårde og vurderingen tages ud fra den konkrete gravplads jordforhold.

Har I et familiegravsted med tilhørende gravsten, skal du have kontakt til stenhuggeren for at aftale yderligere inskriptioner. Ødegaard og Søgaard Begravelser vil gerne hjælpe med at tage kontakt til en af de lokale stenhuggere.

Er der ikke et eksisterende gravsted, skal du tage stilling til, hvilken gravstedsform du ønsker til afdøde. Kirkegårdene har mange muligheder. Der er traditionelle gravsteder, gravsteder i skoven, plænen, oprejste sten, sten der ligger ned, fællesplænen eller lignende. Kirkegårdens personale vejleder gerne, så den rigtig beslutning tages.

Kremering
Askespredning

Askespredning

Afdødes aske kan også blive spredt over åbent hav, hvis afdøde skriftligt har tilkendegivet et ønske om det. På borger.dk kan du finde en blanket ”Spredning af aske over åbent hav”, som du kan udfylde og printe ud. Læg den udfyldte og underskrevne blanket sammen med dine øvrige papirer, som de efterladte får brug for. Se informationer her.

Askespredningen skal foregå over åbent vand, det vil sige over havet eller over større fjorde eller bugter. Det er ikke tilladt at sprede asken over en sø. Det er de efterladte, som skal sørge for at få asken spredt, og spredningen af asken skal foregå på en måde, der ikke vækker opsigt. Det er ikke tilladt at sænke urnen med aske i havet.

Askespredning på havet

Kolumbarium

Betegnelsen dækker over en urnehal – eller et dueslag. Urnen placeres i en mur bestående af små nicher. I Herning har vi ikke et kolumbarium, men muligheden for denne gravstedsform findes i bl.a. Silkeborg og Esbjerg. Denne form for “bisættelse” er velegnet, hvis du ønsker at forene to ægtefællers aske, eller hvis du ikke ønsker at komme i indviet jord.

Materialet urnerne af lavet af, vil typisk være keramik, porcelæn, sten eller andet længerevarende holdbart.

Kolumbarium

Lad os hjælpe med at finde det rette gravsted

Hos Ødegaard og Søgaard vil gerne bistå med at finde det rette sidste hvilested for jeres nærmeste.

 Fra det administrative til praktikken og omsorg.

Hvis I står i en situation, hvor I har mistet en nær relation, så tag gerne kontakt til os for at få hjælp til de praktiske forhold. Vi tager os af administrative detaljer, står for koordineringen med dyb respekt for jeres ønsker og behov og ønsker undervejs at være i dialog med jer få at opnå de bedste resultater. 

Anbefalinger

Hos Ødegaard & Søgaard Begravelser yder vi omsorg og praktisk hjælp, når du mister. Hver dag bestræber vi os på at være nærværende og bistå med de praktiske forhold i en svær situation. Vi har hjulpet mange familier. Her kan du læse nogle af deres erfaringer med vores assistance.

Kæmpe anbefaling

Hermed en kæmpe anbefaling til Anita og Ødegaard & Søgaard begravelser.

Da min far desværre gik bort den 23/12-23, kom Anita og hjalp os juleaftensdag midt i alt forvirring og sorg.

Anita er et meget fantastisk menneske og bedemand. Hun er meget omsorgsfuld og medfølende, hvilket betød meget i vores situation.

Hun var under vores møde også rigtig god til at veksle mellem de informationer og beslutninger som bisættelsen af min far krævede – og de følelser og fortællinger, som der også var brug for plads til. Vi sad tilbage med en oplevelse af at være i gode hænder – og det har vi været igennem hele forløbet. Anita har haft styr på det hele og beredvilligt undersøgt, det der har været nødvendigt.

Jeg vil til enhver tid anbefale at bruge Anita og Ødegaard & Søgaard begravelser. Det hele er så fint, og en stor hjælp i sorgens stund.”

– Thobias Laustsen

Professionelle og empatiske

Vi benyttede Ødegaard og Søgaard Begravelser ved min mands død. Vi er meget tilfredse. Anita Søgaard og hendes kollega var behagelige, stille og søde.

Anita varetog alt det uoverskuelige papirarbejde der kræves, samt en del ting udover det nødvendige, f.eks. tilskud som vi ikke vidste fandtes. Vore ønsker blev imødekommet og eksekveret med det samme. Prissætningen var fair og gennemskuelig, vi var
hele tiden med, og det blev en fin og god begravelse. En god oplevelse i en træls tid.

 

– Marianne Sejersen

Tak til Anita

I forbindelse med min mors død vil jeg på familiens vegne gerne rette en speciel tak til jer.Under hele forløbet har vi følt os guidet og hjulpet på både omsorgsfuld og professionel vis. 

Det betyder uendelig meget i en sårbar situation. 

Tak også for blomsterhilsen ved begravelsen. 
Alt sammen så værdsat. 

– På familiens vegne, Belinda Hornshøj

En fantastisk støtte

Da vi med kort mellemrum mistede såvel mor/svigermor og far/svigerfar var vi i en næsten uoverskuelig situation, hvor vi egentlig havde nok i at bearbejde vores følelser – og samtidig svært ved at overskue det praktiske omkring bisættelserne. I den situation var Bente og Jørgen Ødegaard en fantastisk støtte.

De var utrolig empatiske, hjælpsomme, gode til at gøre opmærksom på de forskellige muligheder ( ex. hvad gør man når en person skal lægges i kiste), og skabe overblik over hele ceremonien på en klar og “enkel” måde. De var reelle (prisen blev oplyst på forhånd på alt) og de var for os en utrolig støtte i en svær tid. Alt i alt var de i hele forløbet fantastiske, behagelige og professionelle. Absolut anbefalelsesværdige, når man står i en så svær situation.

En stor TAK til Bente og Jørgen for deres unikke måde at håndtere opgaven på”.

– Birthe og Bjarne

Kontakt os her

I er altid meget velkomne til at kontakte os for en samtale om, hvordan vi kan hjælpe jer med at planlægge en begravelse eller bisættelse. For os er det vigtigt at lytte til jeres ønsker.

Kontaktoplysninger

Vestergade 45, 7400 Herning

Orionvej 2A, 7430 Ikast

Danmarksgade 11, 7490 Aulum

Email: [email protected]
Døgntelefon: 9712 0610